Dochází na lowcarb stravování k hypoglykemii?

Předem upozorňuji že, tento článek je trochu odbornější a je určen jen pro ty z vás, kteří drží lowcarb a bojí se, aby váš krevní cukr neklesl příliš nízko. Pokud vám byla u doktora diagnostikována hypoglykemie (například v těhotenství ) a hledáte řešení a odpovědi, jste tu správně.


Pokud nevíte, co je to hypoglykemie a jak se projevuje přečtěte si nejprve článek Jak se zbavit výkyvů energie? Co je hypoglykemie? V minulém článku jste se dočetli, že nejde o číslo na glukometru ale o soubor fyziologických projevů. Zde se dočtete, jak to funguje na low carb stravování a jestli je důvod bát se, že vám cukr dojde.


Hypoglykemie není číslo na glukometru


Je to soubor reakcí ve vašem organismu, to jak se cítíte je to jediné podstatné. Pokud váš glukometr ukazuje nízké hodnoty krevního cukru a vy se cítíte velmi dobře, není potřeba se obávat. Naopak, pokud váš glukometr ukazuje hodnoty v normě a vy se cítíte špatně, je potřeba se najíst. 

Pozor musíte dát samozřejmě v případě, že berete léky snižující krevní cukr ale jinak pokud jíte nižší množství sacharidů, vaše tělo se na ně nespoléhá tolik a proto jich ani tolik nemusí mít v krevním řečišti. Na lowcarbu tělo udržuje stabilní hladiny krevního cukru. I během několikadenního půstu si tělo stále udržuje krevní cukr v úzkém rozmezí.

Sacharidy nejsou pro tělo esenciální, tzn. dokáže se bez nich obejít. Pokud tělu cukr nedodáme ve stravě, vytvoří si ho převážně z tuku (nebo proteinu, pokud není jiná varianta) tzv. procesem glukoneogeneze.


diagnóza hypoglykemie, když jíte lowcarb


Omezili jste sacharidy, je vám dobře, cítíte se plní energie a najednou se u doktora dozvíte, že je váš cukr příliš nízký. Neodpovídáte standardním tabulkám. Často bohužel dostanete doporučení, jezte pravidelněji, častokrát za den, více sacharidů. 

Nemusíte se ale bát, nezapomínejte na to, že veškeré hodnoty se většinou posuzují podle většiny. Většina lidí jí stravu mnohem bohatší na sacharidy, a jejich tělo je na cukru více závislé než to vaše. Díky tomu, že používají cukr jako palivo více než vy a potřebují ho mít v krvi vyšší hladiny.

Vy máte cukr nižší, protože ho vaše tělo nevyužívá tolik a používá jako zdroj energie ve vyšším poměru tuk. Tím pádem ho nepotřebuje mít v krevním řečišti takové množství, jako když jste závislí hlavně na cukru. Je běžné, že vaše hladiny krevního cukru budou nižší a pokud se cítíte dobře, což je hlavní a jediný správný ukazatel, je váš krevní cukr v pořádku.

Př. 

Krevní cukr 5mmol/L může:

A)pro vás být vyšší hladina, kterou si naměříte pouze v případě, že se přejíte nebo si dáte příliš proteinů či sacharidů

B)pro někoho, kdo je na cukru závislejší, naprosto normální hladina 

C) pro někoho, kdo je na cukru závislý enorně a standardně se pohybuje v hladinách kolem 10mmol/L to bude nízký krevní cukr a daný pacient bude mít projevy hypoglykemie. 


Takže hlavní otázkou je, jak se cítíte a jaký máte výkon. Pokud máte příznaky hypoglykemie je váš cukr příliš nízko! Najezte se.


Lowcarb a medikace snižující krevní cukr


Opravdové nebezpečí nastává, pokud berete inzulín nebo léky na jeho bázi, které snižují rapidně krevní cukr. V tom případě je potřeba se poradit s vaším lékařem na případném snížení nebo vysazení medikací. Pokud vám váš osobní lékař nepomůže a nevidí lowcarb jako cestu, můžete zkusit kontaktovat např. Paní doktorku Elekovou, nebo paní doktorku Hanu Krejčí.


Odborněji nízké hladiny krevního cukru/hypoglykemie 

U lowcarb je běžné, že se cukr může pohybovat v rozmezí 60mg/dL (3,3 mmol/L) -70mg/dL ( 3,9 mmol/L). Někdy dokonce u pokročile ketoadaptovaných (striktní lowcarb) až 40 mg/dL (2,2 mmol/l) což už by bylo charakterizováno u lidí, co používají cukr jako hlavní palivo, jako silná hypoglykemie. 

Pokud máte obavy, pro jistotu si pořiďte glukometr, stojí cca 800kč a testovací papírek stojí 10kč. Pokud Váš cukr klesne pod 55-60 ( 3,0-3,3) najezte se.Hlavní ale je, jak se vaše tělo cítí, můžete mít příznaky hypoglykemie i když budete mít krevní cukr ,,v normě” podle tabulek. 

 Záleží na tom, na co je vaše tělo zvyklé. V tomhle ohledu si dovoluji čerpat z bohatých zkušenosti Dr. Jasona Funga, který má v Kanadě velkou kliniku a léčí pacienty s inzulinovou rezistencí půsty. V jeho centru IDM léčí diabetiky a dostávají jejich cukrovku pod kontrolu. Pacienti jsou schopni vyřadit během několikatýdenní léčby pouze dietními opatřeními veškeré léky a pokud se správně stravují (lowcarb, keto, případně půsty) jsou bez příznaků. Pokud se opět vrátí na sacharidovou stravu a jedí příliš často, mají opět problémy. 

V IDM mají pacienty kteří např. i při vysoké glykemii (např. 120mg/dL = 6,7 mmol/L mají příznaky hypoglykemie, protože jejich tělo na tuto hladinu reaguje jako na příliš nízkou. Běžně se totiž jejich krevní cukr pohybuje třeba kolem 200-250mg/dL = 11-14mmol/L. V tom případě je nutné se najíst, i když tester ukazuje hladiny v normě. 

Chcete se dozvědět více? Přijďte na workshop! Přihlásit se můžete zde: 

Kurz Cukrfree I.

Komentáře

No Comments

Post a Comment