Proč zkusit low carb nízkosacharidové stravování?

Co je to lowcarb?


Low (málo,nízko) carb (sacharidů)/ nízkosacharidové stravování je označení pro stravu s nízkým obsahem sacharidů pod 100g, někde se uvádí pod 150g/den. Každý tolerujeme sacharidy jinak. Závisí to na mnoha faktorech. 150g na den je pro většinu lidí příliš mnoho. Naopak v souvislosti s rozšířenou nadváhou a množstvím civilizačních chorob je u většiny lidí potřeba omezit sacharidy více, proto aby dosáhli optimálního zdraví a optimální váhy. 


Potřebujeme sacharidy?


Nejnižší množství sacharidů se pohybuje kolem 10-20g stravitelných sacharidů ( všechny sacharidy bez vlákniny). Není cílem jíst 0 g sacharidů, lowcarb není nocarb :-). Máme mít málo sacharidů, ne žádné. Nicméně jedinou makroživinou (tuky,bílkoviny,sacharidy), kterou tělo nepotřebuje dodávat ve stravě a dokáže ji vytvořit zcela samo, jsou právě sacharidy. Tělo si sacharidy umí vyrobit procesem zvaným glukoneogeneze ( vznik nového cukru) z proteinů ( bílkovin) nebo z tuků. 


Co jíst na lowcarb ?


Zeleninu hlavně tu nadzemní, omezeně podzemní, lesní plody, avokádo, olivy, kokos, ořechy, semena, kvalitní tuky ( máslo, ghee, sádlo, kvalitní oleje) maso, ryby, vejce a v rozumném množství plnotučné mléčné výrobky, pokud je tolerujete.


 

Snímek obrazovky 2017-03-14 v 15.51.49Zdroj www.dietdoctor.com


Proč držet lowcarb?


Low carb nízkosacharidové stravování je velmi uspokojivý  a udržitelný životní styl. Podle toho, jaké jsou vaše cíle a potřeby, jak máte nebo nemáte poškozený metabolismus, můžete měnit množství sacharidů ve stravě. Obecně na nízkosacharidovém stravování budete mít více energie, nebudete mít výkyvy krevního cukru během dne a ustane vlčí hlad mezi jídly. Stejně tak se vám bude dobře spát, budete se lépe koncentrovat, budete si udržovat optimální váhu a předcházet civilizačním nemocem.

Výhody ve zkratce: 

  • více energie
  • žádné chutě
  • žádný hlad
  • hubnutí 
  • udržení optimální váhy 
  • optimální zdraví 
  • prevence proti civilizačním nemocem 
  • léčba civilizačních nemocí 
  • kvalitnější spánek 
  • lepší koncentrace a výkonnost v práci

Kolik sacharidů jíst? 


Základní informace: Každý tolerujeme sacharidy jinak. Je to jako s alergií na slunce, někdo vyjde ven a je červený jak rak, druhý může být na slunci 5 hodin a nespálí se.

Záleží na tom, jak je nastavený váš metabolismus a vaše hormony, jaké máte genetické předpoklady, jak velkému stresu čelíte, jak sportujete, spíte a jakou máte stravovací minulost. Všechny tyhle faktory hrají roli, obecně čím méně sacharidů ve stravě přijmete, tím lepší a rychlejší výsledky se dostaví. Opět ale roli nehraje jen jídlo a množství sacharidů ale i stres, spánek, dostatek slunce a rozumné množství pohybu během dne.

Pokud bude vašim cílem dosáhnout kotogeneze, stavu kdy vaše tělo jede primárně na ketolátky a tuky, je potřeba omezit sacharidy na zhruba 20g stravitelných sacharidů, idividuální rozdíly jsou možné. Pro mnoho lidí ale není potřeba dostávat se přímo do ketózy a stačí se dostat tak nízko, abyste měli stabilní krevní cukr a abyste nepotřebovali jíst tak často. I tak budete efektivně ztrácet nadbytečná kila a předcházet zdravotním komplikacím, které jsou s vyššími hladinami hormonu inzulínu spojeny (hormon inzulín úzce souvisí hlavně s vyšší konzumací sacharidů).


Net carbs = stravitelné sacharidy


Př. avokádo má celkem 9g sacharidů, z toho je 7g vláknina, jako stravitelné sacharidy se berou 2g sacharidů, které v avokádu na 100g po odečtení vlákniny zbyly.

Většinou není nutné sacharidy počítat, stačí když se stravujete z palety lowcarb potravin, jíte minimálně procesované potraviny, tzv. opravdové jídlo (whole food, real food)  a nebojíte se do jídla přidat tuk.


Ketogenní zóna


Nejstriktnější režim je tzv. ketogenní forma stravování, cca kolem 10g stravitelných sacharidů/den (pro lidi trpící metabolickým syndromem a poruchou tolerance sacharidů)- 50g (pro velmi zdravého člověka).

Většinou se mluví o striktním režimu v souvislosti s rozmezím pod 20g stravitelných sacharidů. Vaše tělo tvoří tzv. ketolátky, které využívá jako energetický zdroj. 

Pro koho? Pro lidi s nadváhou, s metabolickým syndromem, se závislostí na cukru, s cukrovkou druhého typu II. ( u diabetiků je nutno dávat pozor, při současném užívání léků na cukrovku může dojít ke stavu hypoglykemie = příliš nízký krevní cukr, léky je nutné přizpůsobit změně stravy) pro léčbu/prevenci demence, Parkinsona, Alzheimera, rakoviny, epilepsie, migrény, neplodnosti….. nebo pro vytrvalostní atlety. 


střední omezení


Jako střední low carb se bere 20-50g sacharidů

Pro koho? Pro středně aktivní jedince, kteří nemají problémy s metabolismem.


lehké omezení


Jako liberálnější varianta se bere rozmezí mezi 50g -100g. ( v jídelníčku je i sladší zelenina, ovoce, mrkev atd. ve větším množství)

Pro koho? Pro zdravé jedince, kteří dbají na své zdraví a chtějí předcházet nemocem, udržet si dlouhodobě dobrou formu, pro atlety v oblasti výbušných sportů ( je mnoho sportovců kteří různě kombinují a cyklují období, trénují např. v striktním low carbu a pak před závodem doplní sacharidy třeba ve formě sladkých brambor, ale díky velkému výdeji energie se např. stále udržují v ketogenním režimu, to už ale zabíháme moc do podrobna a jde o individuální případy) 


Snímek obrazovky 2017-03-14 v 19.33.45

 

 

Kolik toho sníst celkem? 


  • Do sytosti
  • Když máte hlad, jezte, když nemáte hlad nejezte 
  • Když máte žízeň, pijte

Příklad množství stravitelných sacharidů (g) na 100g: Snímek obrazovky 2017-03-14 v 19.32.53Snímek obrazovky 2017-03-15 v 21.19.33

Zdroj www.dietdoctor.com

Jak nejefektivnějí zhubnout nadbytečná kila?


  • Můžtete poslouchat přirozené signály těla (hlad, chutě)
  • Omezení sacharidů srovná apetit (hlad a chutě stimulují cukry)
  • Už žádné počítání kalorií ( tělo počítá za vás)
  • Pocit sytosti a spokojenosti (pro některé z nás dříve nepoznaný pocit)

Nízkosacharidová strava je ideální volba pokud chcete zhubnout a zlepšit své zdraví. V mnoha vědeckých studiích, kde se porovnávají nízkosacharidové vs. nízkotučné diety, vítězí vždy nízkosacharidová varianta. Krom toho nemusíte počítat kalorie, nezpomalíte si metabolismus, nemáte chutě ani hlad. 

Pokud chcete spálit podkožní tuk, musíte tělo naučit tuk pálit a využívat ho na energii. Stejně jako auto, když do něj budete lít benzín, jede na benzín, když naftu, jede na naftu. Pokud budete vašemu tělu dávat moc cukrů, bude fungovat na cukry, pokud mu budete dávat málo cukrů a více tuků, bude fungovat na tuky.

 

Nejefektivnější je nestriktnější ketogenní strava, případně kombinace nízkosacharidového stravování s přerušovanými půsty, je totiž velmi důležité i to kdy jíme! To vše se na kurzech do podrobna dozvíte.


Dají se vyléčit civilizační nemoci jako cukrovka? Jak se stravovat, abyste si udrželi skvělé zdraví?


Celosvětově se omezení sacharidů využívá jako alternativní léčba cukrovky. Ano cukrovka druhého typu se dá vyléčit, respektive spíš se dá žít bez jejich příznaků. Nemusíte se potom bát zdravotních komplikací jako je v nejhorším případě slepota, nebo amputace končetin. Během pár dní až týdnů jste schopni pomocí nízkosacharidového stravování dostat váš krevní cukr pod kontrolu a zlepšit nastavení klíčových hormonů v těle. 

Toto stravování je vhodné pro redukci nadváhy, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a vysokého krevního cukru.

Lowcarb ketogenní strava se experimentálně testuje jako alternativní léčba rakoviny, Alzheimerovy choroby nebo Parkinsovony choroby, výsledky jsou velmi slibné. Rakovinné buňky totiž potřebují narozdíl od zdravých buněk v těle fungovat na cukr, když jim ho nedáte, neprospívají.


Je lowcarb nebezpečný? 


Ketogenní stravy se bát nemusíte, na kurzu si vysvětlíme mýty, které jsou spojené s ketózou. Velký strach je spojený se stavem zvaným ketoacidóza. Nutriční ketóza je pro tělo přirozená a bezpečná vs. diabetická ketoacidóza je pro tělo velmi nebezpečná. U obou stavů ale vznikají v těle ketony, proto se často mylně zaměňují.


Přečtěte si o lowcarb více na blogu u Janiny Černé, autorky známého blogu Cukrfree a  Cukrfree kuchařky : https://cukrfree.cz/duhova-miska/


Chcete se o low carb stravování dozvědět více? Chcete to dělat správně a nic nezanedbat? Přijďte se naučit jak na to na některý z nabídky lowcarb kurzů. 

 

Workshopy Cukrfree jsou jednodenní a vedeme je společně s Janinou Černou blogerkou a autorkou kuchařky Cukrfree. Více se dočtete zde: http://www.novetelo.cz/cukrfree-workshop-je-tady/

Přihlásit se můžete zde:

Cukrfree kurzy

Kurz o Low carb je celovíkendový so, ne od 9-17 a vedu ho pouze já. Více se dočtete zde: http://www.novetelo.cz/kurz-lowcarb-nizkosacharidove-stravovani-25-26-3/

Přihlásit se můžete zde: 

 

http://nexts.cz/2016/12/22/low-carb-nizkosacharidove-stravovani/

Komentáře

No Comments

Post a Comment